Zaadspoelmachines Agratechniek from Agratechniek BV.

 

 

Zaadspoelmachines

De basis van de zaadspoelmachine is een professionele of industriële wasmachine van toonaangevende merken. Deze machines worden omgebouwd, zodat ze voldoen aan de specificatie om zaad professioneel te spoelen en te behandelen. Op een touchscreen kan de operator het gewenste recept samenstellen of een bestaand recept kiezen. Afhankelijk van de gebruiksintensiteit en batchgrootte wordt het type machine (professioneel of industrieel) en de capaciteit (7-180 kG) voor u geselecteerd.

 

Links een Primus wasmachine welke gebruikt wordt voor de professionele markt. Omgebouwd naar een zaadspoelmachine.

 

Uitvoering:

De trommel, kuip en de volledige om-manteling zijn vervaardigd uit RVS. De binnen trommel is voorzien van meeneemribben, waardoor een betere mechanische werking bereikt wordt. De trommel wordt aangedreven door een frequentie gestuurde motor. Het water wordt door middel van elektrische verwarmingselementen verwarmd. Een temperatuursensor registreert de watertemperatuur. Een flowmeter zorgt dat exact de gewenste hoeveelheid water wordt toegevoerd. Waterdruksensoren zorgen dat het water op het gewenste niveau blijft. De machine is voorzien van drie wateraansluitingen waardoor de machine zowel met koud als warm water of gemengd gevuld kan worden.

 

 

Programma’s voor de behandeling van zaden


Op een touchscreen of op uw PC kan het gewenste programma worden samen gesteld. Het programma bestaat standaard uit 4 fasen:

 1. Spoelfase
 2. Behandelfase
 3. Drainfase
 4. Centrifugeerfase

 

Als basis kan het volgende worden ingesteld;

 • Gewicht van de batch zaad
 • Het aantal liters water: een vaste waarde of het aantal liters per kilogram zaad
 • Gewenste watertemperatuur
 • Tijdsduur in minuten of uren
 • Toerental van de trommel
 • Draairichting; linksom, rechtsom of kerend
 • Tijden voor het draaien en stilstaan van de trommel

 

Per fase zijn er extra instellingen:

 • Spoelfase
  - Keuze inlaat koud water, warm water of gemengd
 • Behandelfase
  - Keuze van de gewenste chemicaliën; Standaard keuze uit 4 chemicaliën.
  - Instellen van het percentage chemicaliën in het water
  - Instellen hoeveelheid water dat nodig is om toevoerleiding van de chemicaliën te spoelen. Dit water komt in de trommel en wordt van de totaal gewenste hoeveelheid water afgetrokken.
   
 • Drainfase
  - Keuze afvoer water naar een opvangtank of naar het riool.
 • Centrifugeerfase
  - Maximaal waterniveau voordat centrifugeren mag starten.

 

Proces:

De spoelmachine wordt gevuld met zakken zaad. Het gewenste recept wordt gekozen. Na instelling van het gewicht van de batch is bekend hoeveel water er gedoseerd moet worden. Er wordt gestart met de spoelfase gevolgd door de behandelfase. Na iedere spoel- en behandelfase en voor iedere centrifugeerfase, zal altijd een drainfase zitten. Bij de behandelfase met chemicaliën wordt een deel van de gewenste waterhoeveelheid toegevoerd. Daarna volgt de juiste hoeveelheid chemicaliën gevolgd door het spoelwater. Na het spoelwater kan extra water worden toegevoegd om de totale gewenste hoeveelheid water te bereiken. De besturing is standaard geschikt om 4 verschillende chemicaliën aan te kunnen zuigen. De trommel heeft een cyclus van (kort) draaien en (lange) pauzes. De draairichting kan automatisch worden afgewisseld. De maximale behandeltijd is ingesteld op 24 uur. Na de behandeling wordt het water afgevoerd naar een opvangtank of naar het riool. De zakken met zaad worden gecentrifugeerd om het aanhangende water af te voren. De deur kan pas worden geopend wanneer het programma volledig is afgerond.

 

Omdat het zaad is gecentrifugeerd kan het behandelde zaad na de behandeling direct worden gedroogd. Agratechniek heeft daar verschillende mogelijkheden voor;o.a. een (fluïde) bakkendroger voor 20-100 kG.

 

Opties:

 • PH meter
 • Doseerinstallatie met 2 flowmeters en 2 frequentie gestuurde pompen voor de chemicaliën.

 

Service en onderhoud:

De basis van de spoelmachines bestaan uit de merken Primus en Milnor. Deze worden wereldwijd verkocht, dus kan in elk land onderhoud en service aan de machine worden verricht.

 

Rechts een Milnor wasmachine welke gebruikt wordt in de industriële markt. Ook deze wordt omgebouwd naar een zaadspoelmachine.

 


Alle informatie
als PDF

UA-36645759-1