Perfectie in 2-laagsbeluchting


Goede beluchting van bloembollen vergt een goed beluchtingssysteem. Bovendien moeten de beluchtingskisten handelbaar en duurzaam zijn. Het 2-laags luchtverdeelsysteem voldoet aan die eisen. Het werkt volgens een logisch principe.

De kisten worden voor het luchtverdeelsysteem gestapeld. De openingen in het luchtverdeelsysteem sluiten aan op de palletopening onderin de kisten. Vanuit het luchtverdeelsysteem wordt lucht door de kisten met het product geblazen.

Droogwand bloembollen Agratechniek


Onderkant kist

2-laags beluchtingskist

Het pallet van de tweelaags beluchtingskist heeft een open onderkant. Deze onderkant sluit volledig aan op de bovenkant van de onderliggende kist. Hierdoor kan de lucht niet aan de zijkanten ontsnappen.

Meer informatie over kisten


Het 2-laags luchtverdeelsysteem

Bij stapeling van een even aantal kisten op elkaar voor het luchtverdeelsysteem wordt de lucht per twee lagen kisten ingeblazen. Via de pallets van elke even kistenlaag wordt de lucht steeds verdeeld over 2 kistenlagen. (Dus de 1e+2e kistlaag, de 3e+4e kistlaag en eventueel de 5e+6e kistlaag.) De lucht ontsnapt via de pallets van de oneven kistlagen èn aan de bovenzijde. (Voor een goede luchtverdeling worden voorzetstukken toegepast.) De tekening laat een en ander goed zien.


Droogwand Agratechniek Luchtcirculatie bij 2-laags beluchting

a - aanzuigen van lucht
b - luchtverdeel- systeem
c - luchtinlaat via de pallets in de even kistenlagen
d - de lucht gaat door twee kistenlagen heen
e - afsluitkussens
f - via de oneven pallets ontsnapt zowel de afgewerkte lucht als aan de bovenzijde van de stapel kisten


Praktische zaken

De kisten zijn goed bruikbaar bij werkzaamheden op het land en u kunt ze ook met een hand-pallettruck verplaatsen. Omdat de lucht wordt verdeeld over twee lagen kisten wordt wel eens minder gelijkmatige droging waargenomen. Dat hangt samen met te drogen volumes, grootte en soort van het product.

In overleg met gebruikers ontwikkelde Agratechniek zogenaamde beluchtingsplaten. Hiermee wordt bij het 2-laags luchtverdeelsysteem de kwaliteit van 1-laags beluchtingstechniek gerealiseerd.
UA-36645759-1