Drogen met ontvochtigde lucht

Gedroogde lucht door adsorptie of speciale hybride drogers.

 

 

Omschrijving rotor

Het hart van de adsorptiedroger is de adsorptierotor of adsorptiewiel. Deze bestaat uit chemisch gebonden silicagel dat vocht kan opnemen uit passerende proceslucht (drogen van de lucht), maar ook weer vocht kan afstaan aan regeneratie lucht (rotor drogen). Hierdoor wordt het materiaal als het ware opgeladen om opnieuw vocht uit de lucht te kunnen halen.

De rotor is opgebouwd in lagen met een open honingraatstructuur, hierdoor ontstaan zeer veel parallelle kanalen. Deze structuur zorgt ervoor dat de vochtige lucht makkelijk door de rotor heen kan worden geblazen. Al deze fijne kanaaltjes zorgen voor een groot adsorberend oppervlak dat in staat is om voldoende vocht uit de lucht te onttrekken.

 

Regeneratie van de rotor:

Het silicagel dat in de rotoren wordt gebruikt kan niet onbeperkt vocht opnemen. Toch is het adsorptie drogen een continu proces. Om dit proces continu te houden is de rotor zo ontworpen dat 75 of 50% van het totale oppervlakte vocht uit de lucht kan adsorberen. 25 of 50% (afhankelijk van de temperatuur van de regeneratielucht) van de rotor wordt gebruikt voor de regenereren (drogen van de rotor).

 

Rotor met 75-25 configuratie; regeneratie door hete lucht (150°C) uit gasbrander of elektrische verwarming op 25% van het rotor oppervlakte. Rotor met 50-50 configuratie; regeneratie door warme lucht (85°C) vanuit een warmwater radiator of condensor.

 

Door de draaiende beweging zal elk stuk van de rotor vocht opnemen en later worden gedroogd. De regeneratie oppervlakte is goed afgescheiden van het adsorptieoppervlakte. De hete lucht zorgt ervoor dat het vocht uit de verzadigde rotor wordt verwijderd. De vochtige lucht wordt na regeneratie naar buiten afgevoerd.

 

Diverse principes voor energiebesparing en temperatuur beheersing.

 

Basisprincipe voor de adsorptiedroger

 

Bij adsorptie wordt vocht uit de proceslucht ont-trokken. Hierbij komt energie vrij waardoor de proceslucht sterk opwarmt.

 

P: Vochtige lucht komt binnen in de droger

1: Lucht wordt gefilterd

2: Lucht wordt gedroogd door de rotor

3: Droge (en warme) lucht komt uit de adsorptie droger en kan worden gebruikt om het product te drogen.

 

R: Regeneratielucht om de rotor te drogen.

4: Regeneratielucht wordt gefilterd

5: Regeneratielucht wordt verwarmd (60° or 120-150°C)

6: Regeneratielucht zal de rotor drogen

7: Vochtige regeneratielucht wordt naar buiten geleid.

8: Warmte wissellaar


Optie I) Een lucht/warmte-wisselaar (8) koelt de proceslucht af tot ca 3°C boven de aangezogen lucht (R). Deze opgewarmde lucht (R) wordt als regeneratielucht door een warmtebron verder opgewarmd. Dit bespaart veel energie!


Optie II) Een verdamper of koud water radiator (9) met modulerende capaciteit koelt de proceslucht eerst af zodat vocht condenseert. Door adsorptie droogt de lucht verder waarbij ze weer opwarmt. Een energiezuinig hybride systeem.

Optie III) Combinatie 8+9: Energiebesparend en bereikt elke gewenste temperatuur voor de uitgaande lucht. Hybride systeem met warmte-uitwisseling.

 

Het hybride principe; Economisch en modulerend drogen van lucht.

 

Hybride met warmtepomp met koud water

De hybride luchtdroger is special ontworpen om met lage energiekosten zeer droge lucht, met een constant (lage) temperatuur te creëren. De lucht wordt eerst gekoeld, hierdoor zal vocht uit de lucht op de verdamper condenseren. De lucht stroomt vervolgens door de adsorptierotor. Dankzij de hoge RV (100%) en de lage temperatuur van de lucht is de opname capaciteit van de adsorptierotor maximaal. Omdat de lucht minder vocht bevat, is minder energie nodig om de vochtmoleculen in de lucht te laten bewegen. Deze energie blijft in de lucht achter en warmt de lucht op. De lucht wordt zo in 2 stappen naar een zeer laag vochtgehalte gedroogd met een lage temperatuur.De capaciteit van de verdamper is modulerend; De lucht wordt gekoeld tot een punt waarbij de uitgaande proceslucht op de gewenste temperatuur is.

 

De energie die bij het afkoelen wordt afgegeven wordt bij de regeneratielucht gebruikt om deze op te warmen; de condensor warmt de regeneratielucht op; warmte pomp. Deze lucht wordt verder opgewarmd door een radiator met heet water. Minder externe verwarming is nodig en alle energie wordt gebruikt; Energiebesparend! De rotor wordt met deze hete lucht gedroogd. Een warmte uitwisselunit in de uitlaat van de regeneratielucht kan de aangezogen lucht voor nieuwe regeneratie voorverwarmen. Dit bespaart extra energie!

 

 

Hybride met warmtewisselaar

Doorsnede van een Hybride lucht-drooginstallatie met warmtepomp en warmtewisselaar. De regeneratielucht kan direct van buiten of via een warmtewisselaar worden aangezogen. Daarmee wordt automatisch de gewenste temperatuur van de proceslucht gehandhaafd en maximaal energie bespaard. Dit geeft een modulaire droging met het beste resultaat in de zomer én winter.

 

Adsorptie luchtdrogers hebben als groot voordeel dat ze vrijwel onderhoud vrij zijn.

 

Adsorptie luchtdrogers kunnen voor diverse toepassingen en situaties worden gebruikt. De uiteindelijke uitvoering en capaciteit hangt af van de gewenste parameters en toepassing.

 

Opwarming van de regeneratielucht kan plaats vinden met een direct gestookte gasbrander of via een warmwater radiator aangesloten op de CV installatie. Een warmtepomp bij een hybride installatie zal de lucht al voorverwarmen. Met warmtewisselaars bij de regeneratie kan energie bespaard worden; de warme en vochtige regeneratielucht warmt de koude en droge regeneratielucht op.

 

Temperatuurbeheersing van de proceslucht kan plaats vinden met een modulaire lucht/lucht kruisstroom wisselaar of middels een koud water radiator aangesloten op een koud water installatie (chiller). Deze worden allen aangestuurd door de ABC Processor.

 

Onze adsorptie luchtdrogers worden op klantspecificatie samengesteld.

 

Alle informatie
als PDF

UA-36645759-1