Evenwichtsvochtgehalte van zaad

Onderstaande tabel geeft een duidelijk inzicht in het evenwichtsvochtgehalte (EV) van verschillende gewassen. Het vochtgehalte in zaden zal in evenwicht zijn met het vochtgehalte van de omgevingslucht rond de zaden. Daardoor zal de EV van het zaad afhankelijk zijn van de vochtigheid van de omgevingslucht. Het vochtgehalte van het zaad zal hoog zijn als de omringende lucht een hoog vochtgehalte heeft. Grofweg kun je zeggen dat het vochtgehalte van de zaden zal overeenkomen met het EV van de omringende lucht.


Wanneer het vochtgehalte van de zaden hoger is dan de omgeving, zal het vocht worden afgescheiden aan de omgevingslucht. De vochtige lucht moet worden afgevoerd en vervangen worden door droge lucht. Dit proces moet plaatsvinden totdat het zaad de gewenste EV heeft bereikt.


Gewoonlijk wordt de relatieve vochtigheid (RV) van het zaad gemeten om het vochtgehalte van de zaden te bepalen. Let op; Dit overzicht geldt alleen wanneer de temperatuur van de omringende lucht 25 °C is! De EV zal een betrouwbaarder resultaat geven wanneer de temperatuur kan fluctueren.


Met de ABC computer van Agratechniek kunt u de zaden automatisch drogen tot de gewenste EV door middel van het programmeren van de overeenkomende RV of EV van de lucht.

 

 

 

Alle informatie
als PDF

UA-36645759-1