Warmwater behandelingsunit

Zaden worden behandeld in houten droogkisten. In elke kist kan tot wel 200 liter zaad behandeld worden. De kisten zijn voorzien van een deksel met gaasscherm. De kisten worden vervolgens automatisch in een heetwater bad geplaatst. Om er zeker van te zijn dat alle zaden in contact komen met het hete water wordt de gehele kist onderwater gehouden en wordt deze geleiding door het water heen en weer bewogen.  

 

 

 

Het water kan op verschillende manieren verwarmd worden. De temperatuur kan worden geregeld door een centrale boiler, elektronisch of de unit wordt geleverd met een eigen boiler systeem. De schommelingen in de temperatuur zijn +/- 0.5 °C.

 

De behandelingstijd wordt gecontroleerd door een timer die door de beheerder kan worden ingesteld. Als de behandelingstijd is verlopen, wordt de kist uit het water gehaald en automatisch naar een ventilator worden getransporteerd. De ventilatie blaast het resterende water weg en zal de zaden doen afkoelen.

 

Gedurende dit proces kan de volgende kist in de behandelingsunit worden geplaatst. Na ongeveer 20 minuten wordt de beluchte kist getransporteerd naar de voorkant van de unit en kan daar door een heftruck worden opgepakt voor transport naar een drooginstallatie (zie fluïde droging).

 

 

 

Fluïde droging:

 

Een drooginstallatie voor het drogen van vochtige partijen zaad in speciale droogkisten. De installatie bestaat uit een droogsectie en een absorptie droger. Optioneel: Luchtmengunits om (droge) buitenlucht aan te zuigen.  

 

Kisten worden geplaatst in de droogsectie. Droge lucht wordt vervolgens door elke afzonderlijke kist geperst, hierdoor wordt het product vloeiend en wordt het gelijkmatig gedroogd. In het gesloten systeem wordt de vochtige lucht opgenomen door de droger of afgevoerd naar buiten. Droge lucht van buiten of uit de absorptie droger keert vervolgens terug in de kisten.  

 

Het is ook mogelijk om de gewenste temperatuur voor elke kist afzonderlijk in te stellen. Hierdoor kan er met verschillende temperaturen worden gedroogd; Start met een hoge temperatuur voor het vochtige product en aan het einde tijdens het afkoelen tot omgevingstemperatuur.

Voor elke droogfase wordt de luchthoeveelheid automatisch aangepast om beschadiging van het product, of de vorming van stof, te voorkomen.  

 

Fluïde droger Absorptie droger  Achterzijde droger (absorptie drogen en luchtkanalen) 

 

Droogkist met zaad wordt in de drooginstallatie geplaatst.  Fluïde drogen van vochtig zaad.

 

Alle informatie
als PDF

UA-36645759-1