Plantengroei kamers

Voor groeiproeven moeten verschillende klimaatcondities zorgvuldig en naar wens worden gecreëerd. Plantengroeikamers worden daarom in nauw overleg met de gebruikers samengesteld en opgebouwd. Hiervoor vindt overleg met o.a. de onderzoeker plaats om de juiste configuratie te bepalen. Daarmee voldoen ze aan de specifieke wensen en eisen welke aan de plantengroeiproeven worden gesteld. Een uitgebreide instructiehandleiding wordt meegeleverd.

 

Koeling

De plantengroeikamers worden vaak uitgevoerd met een plafondkoeler in combinatie met een airsock. De dimensionering van de plafondkoelers hangt nauw samen met de toegepaste verlichting. Er worden diverse type koelinstallaties toegepast. De keuze hangt af van de gewenste RV in de ruimte.De koeling kan worden aangesloten op een aanwezige koelinstallatie. De koeling kan ook worden aangesloten op een gekoeld leidingwaternet.

 

Luchtverversing

De luchtinbreng methode is op basis van luchtverdringing. Het luchtdebiet is daarbij afhankelijk van de afgegeven warmte van de verlichting en wordt per situatie bepaald. De luchtdebiet wordt dan vervolgens automatisch aangepast om juiste temperatuur te handhaven.

 

Verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting mogelijk. Opstellingen met led armaturen met kleur daglicht, of dimbare armaturen met de lichtkleuren rood, verrood en blauw zijn mogelijk.

 

 

Bevochtiging

Verschillende soorten van luchtbevochtigers zijn mogelijk. De meest gebruikelijke methode is een ultrasoon bevochtiger in combinatie met een omgekeerd osmose waterbehandelingsunit.

 

ABC processor

Met de geavanceerde ABC processor kan elke gewenste luchtconditie, lichtsterkte en kleurenspectrum op een touchscreen worden ingesteld en bereikt. Dat kan in verschillende tijdfasen en met of zonder geleidende schaalovergang; dag en nachtritme met schemering en ochtendgloren is een mogelijkheid. Het samengestelde menu kan als pre-set worden opgeslagen en voor een volgende proef weer worden gebruikt; totaal 32 pre-sets.

 

Een voorbeeld van een menu:

 

Fase 1 2 3 4 5
Tijdsduur (min.) 65 50 130 140 600
Sterkte (lux)* xxxx yyyy zzzz aaaa bbbb
Rood (%) 30 40 50 60 30
Wit (%) 10 10 20 20 30
Blauw (%) 40 30 10 10 30
Verrood (%) 20 20 20 10 10
T° (°C) 25 25 30 35 15
RV (%) 60 80 60 45 40
AV (gr/kg) 12.0 16.0 16.0 16.0 4.3

 

Het hele proces wordt geregeld met de ABC processor voorzien van een touchscreen. Eén ABC processor/ touchscreen kan meerdere plantengroeikamers bedienen. Alle instellingen en meetwaarden kunnen met het ABC PC programma op uw PC worden opgeslagen . Deze waarden zijn dan als grafiek of tabel weer oproepbaar voor analyse. Daardoor kunnen de processen (pre-sets), indien nodig of gewenst, gericht worden aangepast.

 

Daarnaast is er een SMS-module om bij calamiteit een SMS te versturen en een MCM-module voor bediening en controle (ook met grafieken) vanaf uw smartphone of tablet. ABC Waakthermostaten grijpen in wanneer de temperatuur in de kamer te hoog of te laag wordt. Alle apparatuur wordt dan uitgeschakeld om schade te voorkomen en er volgt een alarm. Dit kan gevolgd worden door een SMS met gedetailleerde informatie naar de verantwoordelijken.

 

 

Alle informatie
als PDF

UA-36645759-1